Saturday, September 13, 2014

ЗДРАВИ МИСЛИ- ЗДРАВО ТЕЛО

Некој мудрец напишал: “Се што сме е резултат на тоа што го мислиме. Умот е Се. Тоа што го мислиме тоа стануваме. ” Ова беше напишано пред многу векови, а денес со технологијата на МНР- Магнетна резонанца, ние всушност откриваме дека нашите мисли директно влијаат на начинот на кој невроните во нашите мозоци функционираат и се поврзуваат. Ние се претвораме всушност во она што го мислиме.ЗДРАВИ МИСЛИ ЗДРАВО ТЕЛО

Луѓето кои имаат добро емоционално здравје се свесни за своите мисли, чувства и однесувања. Тие научиле здрави начини како да се справат со стресот и проблемите кои се нормален дел од животот. Тие се чувствуваат добро во врска со себе и имаат здрави односи. Сепак, многу работи кои се случуваат во вашиот живот можат да го нарушат вашето емоционално здравје и да доведат до силни чувства на тага, стрес или анксиозност.

Овие нешта се:

- Да ве отпуштат од работа
- Кога вашето дете го напушта домот или се враќа во него
- Соочување со смртта на некој близок
- Развод или брак
- Болест или повреда
- Унапредување на работа
- Финансиски проблеми
- Преселба во нов дом
- Раѓање на бебе
“Добрите” промени може да бидат исто толку стресни како и “лошите” промени.
Како може она што го мислите да влијае на вашето физичко здравје?
Вашето тело реагира на начинот на кој размислувате, се чувствувате и реагирате. Ова често се нарекува “ум / тело врска.” Кога сте под стрес, нервозни или вознемирени, вашето тело се обидува да ви каже дека нешто не е во ред. На пример, висок крвен притисок или стомачен чир може да се развие по особено стресен настан, како што е на пример смртта на некој близок.
Ментално здравје

Следниве состојби можат да бидат физички знаци дека вашето емоционално здравје е надвор од рамнотежа:

- Болки во грбот
- Промена во апетитот
- Болка во градите
- Запек или пролив
- Сува уста
- Екстремен умор
- Општи болки
- Главоболки
- Висок крвен притисок
- Несоница (проблеми со спиењето)
- Зашеметеност
- Палпитации (чувство дека срцето ,,ќе ти скокне,, од градите)
- Сексуални проблеми
- Недостаток на здив
- Вкочанет врат
- Потење
- Вознемирен стомак
- Покачување или загуба на телесната тежина
Недоволното емоционалното здравје може да го ослабне имуниот систем на вашето тело, со што е поголема веројатноста да добиете настинки и други инфекции во текот на периодите во кои поминувате низ емоционално тешки ситуации. Исто така, кога ќе се чувствуваат под стрес, нервозни или вознемирени, може да не се грижите за вашето здравје, како што треба. Вие не се чувствуваат расположени за да вежбате, јадете здрава храна или да ги земате лековите кои вашиот лекар ви ги препишал.
Употребата на алкохол, цигари или други лекови, исто така, можат да бидат знак на недоволно емоционалното здравје.
Начини за подобрување на ,,здравјето на вашиот ум,,

Прво, обидете се да ги препознавате вашите емоции и да разберете зошто ви се појавуваат. Распределување на причините за тага, стрес и анксиозноста во вашиот живот може да ви помогне да управувате со вашето емоционалното здравје. Следниве се некои корисни совети кои можат да ви помогнат:

- Изразувајте ги своите чувства на соодветни начини. Ако чувството на стрес, тага или вознемиреност предизвикува физички проблеми, со држењето на овие чувства внатре во вас може да направите да се чувствувате уште полошо. Во ред е да ги споделите со вашите најблиски и тие да знаат кога нешто ве мачи. Сепак, имајте на ум дека вашето семејство и пријатели не можат да бидат во можност да ви помогне да се справи со твоите чувства соодветно. Затоа, обратете се кај професионалец кој пред се е надвор од ситуација, а што е поважно умее да ви понуди професионална помош – како што е вашиот матичен лекар, психијатар, психотерапевт или психолшки советник- за совети и поддршка кои ќе ви помогнат да го подобрите вашето емоционално здравје.

- Живејте избалансиран живот. Обидете се да не ве обземаат проблемите на работа, училиште или дома што водат до негативни чувства. Ова не значи дека треба да се преправате дека сте среќни кога се чувствувате под стрес, нервоза и вознемирени. Важно е да се справите со овие негативни чувства, но обидете се да се фокусираат на позитивни нешта во вашиот живот исто така. Можеби ќе сакате да читате списание или весник и да ги следите нештата кои ве прават да се чувствувате среќни или мирни. Некои истражувања покажаа дека ако се има позитивен став може да се подобри квалитетот на вашиот живот и да му даде на вашето здравје поттик. Исто така можеби треба да најдете начини да се простите од некои работи во вашиот живот кои ве прават да се чувствуваат под стрес и совладани од проблемите. Најдете време за работите во кои уживате.

- Развијте издржливост. Луѓе со издржливост се способни да се справат со стресот на здрав начин. Флексибилноста може да се научи и зајакни со различни стратегии. Ова вклучува барање на поддршка, имање на позитивно мислење за себе, прифаќање на промените и совладување на нови техники и обрасци за справување кои се усвојуваат преку сесии за психолошка помош и советување.

- Смирете го вашиот ум и тело. Методи на релаксација, mindfulness работилници, се корисни начини да се донесат вашите чувства во рамнотежа. Физичката активност,
спортување и избор на хоби кое ви одговара го окрепуваат вашето тело и самото доживување на физичка сила и здравје по обратен механизам го подобрува вашето ментално функционирање.

- Грижете се за себе. Да се има добро емоционално здравје, важно е да се грижите за вашето тело со тоа што ќе имате редовна рутина за јадење здрава храна, обезбедување на доволен сон и вежбање за да се ослободите од насобраната тензија. Избегнувајте прејадување и не злоупотребувајте дрога или алкохол, нивното користење само предизвикува други проблеми, семејни и здравствени.ПЗУ КАЛИНКА Центар за Mентално здравје и Aутизам
Бул. Партизански одреди 149- мезанин, Порта Влае 1000, Скопје

Тел.    02 20 60 196
02 613 7414
Моб.   072 23 23 63

е- мејлinfo@kalinka.mk

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.